Kitas första jaktprov

Då var jaktprovspremiären avklarad. Det har varit mycket tankar innan första provet, duger hunden? gör man bort sig helt som tar med tiken på jakttprov osv. Helt obefogat visade det sig. Första morgonen var det samling vid Ekorrbo i Pålkem. Där var jägare och jaktprovsdomare. En grupp i varierande ålder men alla med gemensamt intresse, jakt med skällande fågelhund.

Provrutor och domare lottades, det lottades även om vem som skulle gå ut för- och eftermiddag. Jag drog en förmiddasglott på Lördagen och det innebar automatiskt att vi skulle gå ut eftermiddag på Söndagen. Efter genomgång av kartan drog vi iväg till vår provruta. För att göra en lång historia väldigt kort så gick det skitbra, Kita hade 2 fulla jobb,lite korta förföljande bara,vi trampade upp en fågel själv och fick till slut ett 2:a pris på våran allra första jaktprovsstart, exakt 65 poäng.

Söndag lottades vi givetvis i en annan ruta, gick ut mitt på dagen i 20gradig värme,inte helt idealiskt, men förväntningarna var ändå höga då gårdagens grupp hade haft 2 orrkullar i rutan. Kita jobbade på och gjorde som hon skulle men av fågeln syntes inte en fjäder,tomt. Ingen fågel= ingen möjlighet till bedömming. Vi fick dock 9 poäng på sök och fart och det är jag väldigt nöjd med.

Lugna,trevliga,rutinerade domare som gärna delade med sig av sin erfarenhet och som förklarade lite om provregler och olika bedömningsmoment, väldigt lärorikt.

Kort summerat: En mycket trevlig jaktprovshelg med väldigt trevligt folk och nu har jag fått blodad tand, nya jaktprov är inbokade.

Mitt tips är: Har du en hund som du skjuter fågel för så tveka inte, gå jaktprov.

Till sist en stor eloge till dessa jaktprovsdomare som lämnar familjen för att ägna en helg till att döma andra jägares hundar. Jaktkepsen av, både tacksam och imponerad. Så snart det dyker upp någon domarutbildning ska jag anmäla mig.

Korrigering:

Fick ett mail sent på måndagkväll där det hade blivit en felräkning och resultatet blev 64 istället för 65. Ett 3:e pris istället för ett andra, lite surt men inte mycket att göra åt, vi får försöka lyckas bättre nästa gång.