Tod glatt emot besked att vi kommit med på Nedre Norrbottens jaktprovshelg i Överkalix i slutet på Oktober.
Mötte upp vid Raabgården i Nybyn 0630 på lördagsmorgonen. Efter lite kaffedrickning blev det lottning av domare och provrutor och efter genomgång av kartan med provdomaren så bar det iväg. Strök kopplet på Kita och provet var igång. Det var fina marker på provrutan och Kita hade innan 3 timmar hade gått funnit 2 fåglar som inte hade lust att sitta och bli utskälld av pinnsvetsen utan tog till vingarna ganska fort. Provet gick till en väldigt kort förlängning innan tredje fågeln var funnen. Efter genomgång med provledaren fick jag besked att Kita gått till ett andra pris med 68 poäng, skitbra.
Hade från början planerat att köra mellan men när jag fick reda på att samlingen var kl 0700 även på söndagen bestämde jag migför att sova över på Raabgården tillsammans med de flesta från dagens prov. Efter en bastu och en riktigt god älgköttsoppa blev det en mycket trevlig samvaro med många roliga historier och jaktepisoder. En av deltagarna från västerbotten hade talets gåva och hans historier lockade fram en massa skratt långt in på kvällen. När det blev dags att hoppa i säng så somnade jag nog innan huvudet tagit i kudden.
På söndagmorgon var det fags för ny lottning av domare och rutor. Fick en ruta där dom hade haftt 14 fåglar dan innan och jag hade förståss stora förväntning på dagen. Det började bra med ett fullt jobb på en tjäderhöna tidigt in på provet men det visade sig vara allt som Kita hittade trots att vi gick 4.5 timmar. Hon började med samma fart som hon alltid brukar ha men 2 timmar in i provet så vet jag inte vad som hände med hon, ingen fart alls och for mest och trippade omkring, skumt…Samma hade tydligen hänt med 2 andra lt plötsligt bara tappat farten. Trodde ett tag att hon fått tillbaka skadan från sista jaktsvängen men efter att ha kallat in Kita och undersökt skuldran så fann jag då inget onormalt. Åkte upp ovanför Jokkmokk och jagade på Måndan men då var allt som vanligt, full fart hela jakten. Jaktprovet slutatde iallafall på 58 poäng, helt ok.