Blog Image

Skogsfågeljakt med Finsk Spets

Mårdjakt 2017-18

Predatorer Posted on tor, oktober 12, 2017 09:41:33

Åtta lådor är nu ute och inmatade med allt från honung till trafikdödad orre. Väntar bara på kallare väder och sedan ska fällorna spännas, spännande att se hur det går.

Någon menar att en mård är som 10 jägare så visst hjälper det fågelbeståndet att håll predatorerna på en lämpligt antal.Mårdjakten 2016-17

Predatorer Posted on tor, oktober 12, 2017 09:37:35

Mårdjakten slutade på totalt 4 mårdarJakt 3-8 Okt 2017

Fågeljakt med Finsk Spets Posted on tor, oktober 12, 2017 09:31:50

Äntligen igång med jakt. Åkte upp till stugan på tisd. em och kom fram nån timme före mörkningen. Kallt,regnigt och hungrig efter resan.

Onsdagen var startade med lkätt regn som höll i sig hela dagen, Kul att se att Kitas sök var tillbaka, hon jobbar som vanligt med bra fart och vidd. Hon hittar lite fågel som inte har lust att sitta.

Torsdagen går i samma tecken som onsdagen, lätt regn och skygg fågel. Brodern kommer upp på eftermiddagen.

Fredag går vi ut kring ett stort berg som brukar hålla en del fågel. Kita hittar ganska omgående fågel och ståndskallet håller i sig. Gårdagens lottning sa att Kenneth skulle smyga på första ståndet. Efter en väldigt kort stund smäller det och första fågeln är i backen. Mr 100% (Kenneth )har startat jakten med att efter 20 minuter fått en tjädertupp i backen och jakten för hans del startar på bästa sätt. Verkar vara mer blåbär högre upp så vi koncentrerar oss på jakt efter bergsidan och det visar sig vara rätt strategi

Kita tar upp flera fåglar som antingen lättar eller blir bortskrämda av våra ansmygningar. Missar själv ett riktigt kanonläge på en tupp som Kita skrämde nedför berget. Den flyger förbi oss och slår i toppen av en tall i närheten, Kita hittar den snabbt och matar igång med ståndskallet. Första skottet klickar pga jag inte hade kula i loppet, tomklicket gör tuppen orolig och jag slarvar till slut iväg ett skott som givetvis missar….hur fan är det möjligt att missa tänker jag och skyller på mina hemladdade 22hornetpatroner. Provskjutning visar att skotten går rätt och det är bara att erkänna att jag måste ha skjutit jävligt dåligt…ändå bra att veta att bössan går som den ska….

Lördagen jagar vi på en lång platå/åsrygg längre in i marken, här kan det sent på hösten vara väldigt mycket fågel men inte denna gång. Kita hittar visserligen fågel men ingen har lust att sitta någon längre stund och enda fast skallet visade sig vara ekorre. Hon springer 3,5 mil och snittar 11km/t vilket är riktigt bra med tanke på sen jaktstart.

Söndagen jagar vi bara halva dagen, resultatet blir en bortskrämd tupp och en likaså höna. Fullt skall på ekorre även denna dag, jävligt irriterande. Tuppen hittar hon 950 meter ut och ekorren fann hon 750 meter ut. Det var absolut vindstilla och Kita har en tendens att söka ut långt under såna förhållanden, vid mer vind söker hon betydligt närmare. Vi packar, städar ur stugan och längtar redan till nästa jaktsväng