Blog Image

Skogsfågeljakt med Finsk Spets

Jaktstart hösten -17

Fågeljakt med Finsk Spets Posted on sön, oktober 01, 2017 11:17:19

På grund av löp, jaktprov och arbete har jag fortfarande i början av oktober inte jagat.

Planen är att på Tisdag 3/10 åka upp till stugan och börja jaktsäsongen. Jag tror dessvärre att föryngringen inte har gått speciellt bra i området vi jagar på så att springa på en massa fågel kan man nog bara glömma men med mil i benen så kommer nog tillfällena ändå.

Antalet fällda fåglar är inte det som för min del avgör vad som har varit en bra jaktdag. Ju mer man för slita och jävlas i skogen desto större är belöningen när det allt klaffar, Kita har jobbat perfekt OCH man har lyckats smyga sig fram utan att skrämma fågeln OCH att man till slut har lokaliserat fågeln i grenverket OCH att det inte är en massa skit i vägen OCH att kulan till slut tar där den ska. Den som av någon anledning tror att skogsfågeljakt med trädskallare är en enkel jakt har nog aldrig provat på jaktformen.

Brorsan kommer upp efter jobbet Torsdagen och vi ska jaga tillsammans till Sönd.

Veckan efter ska jag och Ingmari jaga och jag har gjort några fler mårdlådor som ska placeras ut och betas in. Lite sent kanske men bättre sent än aldrig.Kitas valpar hösten 2017

Fågeljakt med Finsk Spets Posted on sön, oktober 01, 2017 10:47:29

Varit i kontakt med ägarna till valparna från Kitas första kull.

Ultevis Atlas och Atle är nu ca 1,5 år gamla och har nu sin andra höst i skogen.

Första hösten gick alldeles utmärkt med fåglar fällda före 5 månaders ålder för båda valparna. Denna höst har fortsatt i samma spår och det är riktigt kul att höra.

Atle fick förra hösten ett riktigt stark älgintresse efter att ha ställt en älgko men det intresset verkar släppa mer och mer och fåglarna trillar ner

Atlas jagar på marker som i höst verkar hålla bra med fågel och även här ramlar det fågel i backen i jämn takt.

Kul att veta att valparna har det bra och att ägarna har fått dom att lyckats i skogen.

Blir intressant att så småningom se resultat från utställning och jaktprov.Skithöst 2017

Jaktprov och utställning Posted on sön, oktober 01, 2017 10:27:02

Vi hade anmält oss till jaktprov 18-20 Augusti när Kita fick för sig att börja löpa, hon har alltid tidigare haft sin löpperiod under vintern, så det kom som en liten överraskning.

Av jaktstarten blev det av förklarliga orsaker bara pannkaka.

Nåväl tänkte vi, vi får väl försöka att para henne då vi ändå hade planer om det.

Av parningen blev det heller inget av då hanen visserligen var intresserad men uppenbarligen inte tillräckligt, vi var där 4 gånger med några dagars mellanrum.

Vi fick besked att vi kommit med på jaktprov i Reivo 8-10 sept och vi var lite tveksamma

till start, mest på grund av att hon gick ur löpet tidigt samma vecka och vi var inte säker på formen. Startavgiften var redan betald så vi bestämde oss för start i alla fall. Åkte hemifrån för att vara med på lottning kl 19.00 på Torsdagkväll vilket var tur för vi fick en tidig start på fredag morgon. Hade en trevlig kväll med provledare och provdomare som bodde i husvagn medan jag hade en riktigt fin, stor stuga helt för mig själv.

Uppe med tuppen, rastade Kita och åt lite frukost för att sedan hoppa in i bilen med provdomaren. Kommer fram till provområdet, släpper Kita som jobbade bra i början för att efter 1,5 timmar helt tappa söket, mycket märkligt och nåt jag aldrig varit med om tidigare. Det började med ihållande skall 350m vid sidan om oss. På väg fram mot skallet gick det över i gångstånd som rörde sig uppöver marken i ca 10-15 min för att sedan tystna. Efter den kontakten försvann söket helt, hon lullade bara omkring inom synhåll och vara inte alls intresserad av att söka ut.

Har som sagt aldrig varit med om liknande och det enda jag kan tänka mig är att hon varit i kontakt med björn.

Lördagens prov började som fredagens hade slutat, söket och farten var helt bortblåst och mina förväntningar på dagen likaså. Ville ändå passa på att titta på provrutan när jag ändå var där så vi gick en runda i en fin, mycket varierad provruta. Efter 2,5 timmar närmade vi oss bilen och jag kopplade Kita och avbröt provet.

Jag strök oss från söndagens prov, packade och åkte hem.

Men allt var inte bara skit med provhelgen, jag träffade mycket trevliga och kunniga

människor och det diskuterades allt från provregler till hundavel och om man bortser från själva jaktproven så var helgen ändå givande.