Blog Image

Skogsfågeljakt med Finsk Spets

Ultevis Akka

Jaktprov och utställning Posted on sön, mars 08, 2020 10:03:56

var på ett alldeles förträfligt humör under utställningen i Kalix, vet inte om det var av ren chock eller vad det var.

Mätning och tandvisning gick utan problem och hon charmade domaren så pass att hon fick ett VG.
Hon är tunn och behöver mer muskler men det kommer med tiden.

En mycket duktig domare var Anna Lena Angeria som verkligen tog sig god tid med många oroliga hundar.Ultevis Nicko

Jaktprov och utställning Posted on sön, mars 08, 2020 09:56:25

träffade vi på Marsutställning i Kalix. Nicko är ,liksom sina halvbröder Atle och Atlas, en riktigt fin hanhund. Han var inte riktigt i form för utställning och fick denna gång nöja sig med ett Good, grattis.Ultevis Atlas

Jaktprov och utställning Posted on sön, mars 08, 2020 09:49:51

fick en 2:a på sitt första jaktprov med två kanonfina fågelarbeten. I jaktprovsprotokollet kan man läsa att det fanns stor möjlighet till ett 1:a pris om man valt att gå förlängning på en timma. Jaktprovsdomarna skriver att det är en hund med mycket stor potential. Stort grattis.

Förutom att han är duktig i skogen så är han riktigt snygg åxå.Utställning Piteå 23/11

Jaktprov och utställning Posted on ons, november 06, 2019 15:07:42

Nu är Akka anmäld till utställningen i Piteå i slutet av November. Bra erfarenhet för henne och spännande att höra vad domaren säger även om valpklassen bara är inofficiell.Skithöst 2017

Jaktprov och utställning Posted on sön, oktober 01, 2017 10:27:02

Vi hade anmält oss till jaktprov 18-20 Augusti när Kita fick för sig att börja löpa, hon har alltid tidigare haft sin löpperiod under vintern, så det kom som en liten överraskning.

Av jaktstarten blev det av förklarliga orsaker bara pannkaka.

Nåväl tänkte vi, vi får väl försöka att para henne då vi ändå hade planer om det.

Av parningen blev det heller inget av då hanen visserligen var intresserad men uppenbarligen inte tillräckligt, vi var där 4 gånger med några dagars mellanrum.

Vi fick besked att vi kommit med på jaktprov i Reivo 8-10 sept och vi var lite tveksamma

till start, mest på grund av att hon gick ur löpet tidigt samma vecka och vi var inte säker på formen. Startavgiften var redan betald så vi bestämde oss för start i alla fall. Åkte hemifrån för att vara med på lottning kl 19.00 på Torsdagkväll vilket var tur för vi fick en tidig start på fredag morgon. Hade en trevlig kväll med provledare och provdomare som bodde i husvagn medan jag hade en riktigt fin, stor stuga helt för mig själv.

Uppe med tuppen, rastade Kita och åt lite frukost för att sedan hoppa in i bilen med provdomaren. Kommer fram till provområdet, släpper Kita som jobbade bra i början för att efter 1,5 timmar helt tappa söket, mycket märkligt och nåt jag aldrig varit med om tidigare. Det började med ihållande skall 350m vid sidan om oss. På väg fram mot skallet gick det över i gångstånd som rörde sig uppöver marken i ca 10-15 min för att sedan tystna. Efter den kontakten försvann söket helt, hon lullade bara omkring inom synhåll och vara inte alls intresserad av att söka ut.

Har som sagt aldrig varit med om liknande och det enda jag kan tänka mig är att hon varit i kontakt med björn.

Lördagens prov började som fredagens hade slutat, söket och farten var helt bortblåst och mina förväntningar på dagen likaså. Ville ändå passa på att titta på provrutan när jag ändå var där så vi gick en runda i en fin, mycket varierad provruta. Efter 2,5 timmar närmade vi oss bilen och jag kopplade Kita och avbröt provet.

Jag strök oss från söndagens prov, packade och åkte hem.

Men allt var inte bara skit med provhelgen, jag träffade mycket trevliga och kunniga

människor och det diskuterades allt från provregler till hundavel och om man bortser från själva jaktproven så var helgen ändå givande.Jaktprov Överkalix 29-30 Okt

Jaktprov och utställning Posted on tor, november 03, 2016 18:50:22

Tod glatt emot besked att vi kommit med på Nedre Norrbottens jaktprovshelg i Överkalix i slutet på Oktober.
Mötte upp vid Raabgården i Nybyn 0630 på lördagsmorgonen. Efter lite kaffedrickning blev det lottning av domare och provrutor och efter genomgång av kartan med provdomaren så bar det iväg. Strök kopplet på Kita och provet var igång. Det var fina marker på provrutan och Kita hade innan 3 timmar hade gått funnit 2 fåglar som inte hade lust att sitta och bli utskälld av pinnsvetsen utan tog till vingarna ganska fort. Provet gick till en väldigt kort förlängning innan tredje fågeln var funnen. Efter genomgång med provledaren fick jag besked att Kita gått till ett andra pris med 68 poäng, skitbra.
Hade från början planerat att köra mellan men när jag fick reda på att samlingen var kl 0700 även på söndagen bestämde jag migför att sova över på Raabgården tillsammans med de flesta från dagens prov. Efter en bastu och en riktigt god älgköttsoppa blev det en mycket trevlig samvaro med många roliga historier och jaktepisoder. En av deltagarna från västerbotten hade talets gåva och hans historier lockade fram en massa skratt långt in på kvällen. När det blev dags att hoppa i säng så somnade jag nog innan huvudet tagit i kudden.
På söndagmorgon var det fags för ny lottning av domare och rutor. Fick en ruta där dom hade haftt 14 fåglar dan innan och jag hade förståss stora förväntning på dagen. Det började bra med ett fullt jobb på en tjäderhöna tidigt in på provet men det visade sig vara allt som Kita hittade trots att vi gick 4.5 timmar. Hon började med samma fart som hon alltid brukar ha men 2 timmar in i provet så vet jag inte vad som hände med hon, ingen fart alls och for mest och trippade omkring, skumt…Samma hade tydligen hänt med 2 andra lt plötsligt bara tappat farten. Trodde ett tag att hon fått tillbaka skadan från sista jaktsvängen men efter att ha kallat in Kita och undersökt skuldran så fann jag då inget onormalt. Åkte upp ovanför Jokkmokk och jagade på Måndan men då var allt som vanligt, full fart hela jakten. Jaktprovet slutatde iallafall på 58 poäng, helt ok.Brist på domare

Jaktprov och utställning Posted on fre, september 30, 2016 09:59:49

I ståndskall skrivs om vikten av att gå jaktprov, bl.a för att öka avelsbasen vilket är bra på alla sätt och vis. Artikeln är skriven som att det bara är att anmäla sig och sedan gå jaktproven men verkligheten är en annan. Är man inte domare själv så gör bristen på domare det nästan omöjligt att komma med på jaktprov under jaktsäsongen, har försökt många gånger sista tre åren och kommit med på en jaktprovshelg. Ofta är ser det ut att vara domare som ska meritera sina egna hundar och då tar domarna ut varandra, helt förståeligt och ingen som helst kritik mot jaktprovsdomarna. Att dessutom avstå en jakthelg för att döma andras hundar kanske inte heller känns så jättelockande om man jobbar och alla semesterdagar redan är förbrukade. Problemet är att det inte utbildas nog många domare, har själv anmält mig till domarutbildning men den blev inställd pga för lite anmälningar. Kanske lokalklubbarna borde gå ihop om gemensamma utbildningar eller kanske detta skulle styras av Riks!? Nåt måste iallafall göras om man nu menar att jaktprov är ett av sätten att se att våra raser är på väg åt rätt håll.
Kanske kan högre ersättning till domarna hjälpa till?Jaktprov 20-21/8

Jaktprov och utställning Posted on mån, augusti 22, 2016 11:54:31

Kitas första jaktprov

Då var jaktprovspremiären avklarad. Det har varit mycket tankar innan första provet, duger hunden? gör man bort sig helt som tar med tiken på jakttprov osv. Helt obefogat visade det sig. Första morgonen var det samling vid Ekorrbo i Pålkem. Där var jägare och jaktprovsdomare. En grupp i varierande ålder men alla med gemensamt intresse, jakt med skällande fågelhund.

Provrutor och domare lottades, det lottades även om vem som skulle gå ut för- och eftermiddag. Jag drog en förmiddasglott på Lördagen och det innebar automatiskt att vi skulle gå ut eftermiddag på Söndagen. Efter genomgång av kartan drog vi iväg till vår provruta. För att göra en lång historia väldigt kort så gick det skitbra, Kita hade 2 fulla jobb,lite korta förföljande bara,vi trampade upp en fågel själv och fick till slut ett 2:a pris på våran allra första jaktprovsstart, exakt 65 poäng.

Söndag lottades vi givetvis i en annan ruta, gick ut mitt på dagen i 20gradig värme,inte helt idealiskt, men förväntningarna var ändå höga då gårdagens grupp hade haft 2 orrkullar i rutan. Kita jobbade på och gjorde som hon skulle men av fågeln syntes inte en fjäder,tomt. Ingen fågel= ingen möjlighet till bedömming. Vi fick dock 9 poäng på sök och fart och det är jag väldigt nöjd med.

Lugna,trevliga,rutinerade domare som gärna delade med sig av sin erfarenhet och som förklarade lite om provregler och olika bedömningsmoment, väldigt lärorikt.

Kort summerat: En mycket trevlig jaktprovshelg med väldigt trevligt folk och nu har jag fått blodad tand, nya jaktprov är inbokade.

Mitt tips är: Har du en hund som du skjuter fågel för så tveka inte, gå jaktprov.

Till sist en stor eloge till dessa jaktprovsdomare som lämnar familjen för att ägna en helg till att döma andra jägares hundar. Jaktkepsen av, både tacksam och imponerad. Så snart det dyker upp någon domarutbildning ska jag anmäla mig.

Korrigering:

Fick ett mail sent på måndagkväll där det hade blivit en felräkning och resultatet blev 64 istället för 65. Ett 3:e pris istället för ett andra, lite surt men inte mycket att göra åt, vi får försöka lyckas bättre nästa gång.